Interview Ton Uiterwaal over de Tegemoetkoming Keuringen

Orsima biedt werkgevers die premie afdragen aan het O&O Fonds Orsima de mogelijkheid om een Tegemoetkoming aan te vragen in de kosten van Keuringen Duurzame Inzetbaarheid voor werknemers van 45 jaar en ouder. Ton Uiterwaal, HR-manager bij Dutch Waste, vertelt waarom hij gebruikmaakt van de mogelijkheid om Tegemoetkomingen Keuringen aan te vragen en waarom keuringen zo belangrijk zijn.

Het team van Dutch Waste

Dutch Waste is een klein bedrijf dat zich focust op industriële en maritieme reiniging. Deze activiteiten spelen zich voornamelijk af op zeeschepen en binnenvaartschepen. “Naast het schoonmaken hiervan, halen we ook huisvuil van binnenvaartschepen op. Onze diensten worden uitgevoerd door twintig vaste medewerkers verdeeld over verschillende locaties. Daaromheen werken we met een schil van uitzendbureaus en een aantal zzp’ers.”

De (verplichte) keuringen van Dutch Waste

Recentelijk heeft Dutch Waste de PMO-keuring (Preventief Medisch Onderzoek) laten uitvoeren. Ton: “Daar hebben veel van onze medewerkers aan meegedaan, daaruit bleek dat er ook wel wat leefstijlproblemen zijn. Roken, overgewicht en ongezonde voeding zijn o.a. leefstijlproblemen die naar voren kwamen en waar we mee aan de slag kunnen.”

De PMO-keuring is een verplichte keuring binnen de sector. “Ik zou iedereen aanraden om hiervoor een tegemoetkoming aan te vragen bij Orsima, want deze kosten maak je toch. Bij iedere tegemoetkomingsaanvraag die wij willen indienen, checken we eerst op de website van Orsima of we aan de voorwaarden voldoen. Zo kun je de tegemoetkoming alleen aanvragen voor medewerkers vanaf 45 jaar, en ontvang je maximaal €150 per medewerker per keuring. Bovendien verschilt het ook per leeftijd hoe vaak je een tegemoetkoming aan kunt vragen. Maar dit staat allemaal duidelijk op de website vermeld. Uiteraard hebben we voor de PMO-keuring een tegemoetkoming aangevraagd bij Orsima, dat zoiets kan is natuurlijk heel mooi meegenomen.”

Preventief actie ondernemen

Ton vertelt dat Dutch Waste graag preventief actie onderneemt. “Wij willen op een duurzame manier met onze medewerkers omgaan, dat betekent preventief actie ondernemen. Als er problemen zijn, pakken we die graag vroegtijdig op. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor veiligheid. Als onze medewerkers het idee hebben dat het werk niet veilig is of dat er onvoldoende beschermingsmiddelen zijn, dan hoeven ze de taak niet op te pakken. Om je medewerkers langer aan het werk te houden, is het belangrijk je regelmatig te verdiepen in de (verplichte) keuringen. Het feit dat je hier via Orsima een tegemoetkoming voor aan kunt vragen, maakt het natuurlijk nog aantrekkelijker. “

Ben je benieuwd naar alle voorwaarden, of wil je meer informatie rondom de tegemoetkoming keuring van Orsima? Je leest het hier.