Roken, stoppen met roken en jouw gezondheid

 

Wettelijke verplichting: geen rookruimte meer

Met ingang vanaf 1 januari 2022 zijn rookruimtes in bedrijven niet langer toegestaan.

Waar dan roken?

Als het bedrijf de rookruimte sluit, dan zullen de medewerkers ergens anders gaan roken. Dit kan overlast voor anderen opleveren. Daarom is het belangrijk om binnen het bedrijf afspraken te maken, bijvoorbeeld in het personeelsreglement. Zorg er in ieder geval voor dat de rookplek niet bij één van de in- of uitgangen van het pand is, want dan kunnen klanten of collega’s er last van hebben.

Hulp “stoppen met roken” gratis

De basisverzekering vergoedt hulp bij stoppen met roken (jaarlijks 1 programma). Het gaat om methoden die werken, zoals persoonlijke coaching of groepstrainingen. De vergoeding is 100%: sinds 1 januari 2020 hoef je geen eigen risico meer te betalen. Neem contact op met je zorgverzekeraar.

Je kunt ook via Orsima subsidie aanvragen om een ‘stoppen met roken cursus’ te bekostigen. Op die manier heb je een bedrijf met gezondere werknemers, maar zonder de hoge kosten. Kijk voor meer informatie op de pagina over de subsidieregeling opleidingen.

Stop 28 dagen!

Doe mee aan Stoptober. Tijdens deze 28 dagen biedt Stoptober hulp en ondersteuning. Onder andere met een app en tips via Facebook, Twitter en e-mail. Tijdens Stoptober heb je  steun aan andere mensen die ook proberen te stoppen. Daardoor slagen veel mensen erin te stoppen.

Werkgever: faciliteer je werknemer

Als werkgever kun je werknemers stimuleren om samen te stoppen. Een beloning kan hierbij helpen. Bewezen is dat samen op een bedrijf stoppen met roken, succesvol is.

Op samensterkerstoppen.nl staan ook voorbeelden van bedrijven die hebben deelgenomen, kosten-batenanalyse, communicatietips, materialen en hoe je als werkgever dit aan kunt pakken. Je vindt hier ook een webinar en een animatievideo over het succes van belonen.

Handige websites:

  • Rokeninfo.nl: informatie over roken algemeen en hoe je kunt stoppen.
  • ikstopnu.nl. Je vindt hier praktische tips, informatie en advies om te stoppen en gestopt te blijven.