Interview Frowa Schuitemaker over de cursus ‘Begeleiden’

De cursus ‘Begeleiden’ van Orsima leert werknemers hoe ze op een goede manier collega’s kunnen begeleiden tijdens hun werkzaamheden, zodat het werk veilig en goed uitgevoerd kan worden. De cursus wordt afhankelijk van de groepsgrootte in drie of vier dagdelen gesplitst, en vaak incompany gegeven. Cursusbegeleidster Frowa Schuitemaker vertelt in dit interview wat de cursus inhoudt en waarom het zo belangrijk is. Werknemers van Group Peeters, die aan de cursus deelnamen, delen hun ervaringen.

Vier belangrijke onderwerpen

Tijdens de cursus staan vier onderwerpen centraal: communiceren, instrueren, begeleiden en evalueren. Frowa vertelt dat dit belangrijke onderwerpen zijn, deze bepalen namelijk het succes van een begeleider en maken begeleiden ook een stuk leuker om te doen. “Alle vier de onderwerpen zijn even belangrijk, maar ik vind instrueren het leukst. Dan ga je namelijk echt met de deelnemer oefenen. Met behulp van kleine aanpassingen kun je er als begeleider al voor zorgen dat jouw instructies beter overkomen en meer resultaat hebben.”

De deelnemers van Group Peeters zijn enthousiast over de cursus, omdat deze op een actieve manier wordt gegeven en ze zelf ook betrokken zijn. “We denken echt samen na over de opdrachten en voeren ze daarna ook gezamenlijk uit. Zo ontstaat er ook genoeg interactie tijdens de cursus.” Frowa: “In de cursus ‘Begeleiden’ leer je praktische tools om als vakman/vrouw jouw kennis en ervaring te delen met collega’s. Met behulp van opdrachten en praktische informatie rondom de vier onderwerpen leer je op de meest handige manier hoe je collega’s kunt begeleiden tijdens uitvoerende werkzaamheden.”

Communicatie is key

Communicatie staat centraal tijdens de cursus. De deelnemers vertellen dat communicatie heel belangrijk is op de werkvloer. “In ons vakgebied werken we met verschillende culturen en ieder mens is anders. Je merkt de verschillen in een team. Daarom zijn de zender, boodschap en de ontvanger bij het overdragen van kennis heel belangrijk. Niet iedereen vindt het fijn om op dezelfde manier aangesproken te worden, en dat is iets wat we hier leren.”

Ook leert Frowa de cursisten hoe je het beste instructies kunt geven, hier zit namelijk maatwerk in. De deelnemers geven aan dat je tijdens het instrueren niet te veel aannames moet doen. “Stel de juiste vragen en doe het eerst voor zodat het voor een ander duidelijk wordt. Communiceer meer als je iemand op de werkplek begeleidt. Tijdens de cursus hebben we geleerd om dit doelmatig en efficiënt aan te pakken. Zo leer je wat communicatie allemaal wel niet kan doen. ”

Enthousiaste cursisten

De cursisten sluiten de laatste cursusdag met veel enthousiasme af. “We hebben heel veel geleerd en omdat er veel interactie plaatsvond, onthouden we ook veel meer”, vertelt een cursist. Verder willen ze de cursus zeker aan raden bij andere mensen. “Sterker nog, ik heb de link al doorgestuurd naar andere collega’s in ons vakgebied.”

Wil jij de cursus ‘Begeleiden’ aanbieden aan medewerkers? Op de site van Orsima vind je meer informatie. Voor de cursus kunnen werkgevers tegemoetkoming aanvragen vanuit de susbidieregeling opleiden.