Geluidsrisico’s verminderen door effectieve bronaanpak

Geluid is één van de meest voorkomende arbeidsrisico’s in de Industriële Dienstverlening, bijvoorbeeld tijdens reinigings-en mechanische processen. Het verminderen van geluidsbelasting is belangrijk voor de veiligheid en gezondheid van medewerkers. Bij de aanpak van lawaai moet je als werkgever beginnen bij de bron, voor je andere maatregelen overweegt. Maar welke maatregelen kun je nemen om geluid bij de bron aan te pakken? In de Arbocatalogus van Orsima worden maatregelen gegeven. In dit artikel sommen wij ze voor je op. In de Arbocatalogus vind je de maatregelen ook per type werkzaamheid.

Minst belastende methode van hogedruk reinigen
Voordat je begint met schoonmaken, moet je de geluidsrisico’s overwegen. Kies de reinigingsmethode met de laagst mogelijke geluidsrisico’s. Er zijn alternatieve methoden zoals ultrasoon, chemisch technisch reinigen, inherent reinigen, pyrolyse reiniging of toepassing van boren die geluid verminderen. Volautomatisch reinigen en halfautomatisch reinigen met machines kunnen ook helpen. Daarnaast kun je gebruik maken van handmatige methodes zoals het werken met een slang of reinigingspistool.

Minst belastende methode van vacuüm reinigen
Voor het verplaatsen van grote brokken materiaal kan gravitair lossen met behulp van glijbanen en slurven worden aangeraden. Bij het laden van droog materiaal met grote brokken of stenen in besloten ruimtes kunnen chemisch-technisch reinigen of robotisering worden overwogen. Wanneer er vloeistoffen zonder grote brokken moeten worden geladen, wordt het vermijden van stortbakken en geluidsarm verpompen aanbevolen. Kennis en vakmanschap zijn hierbij nodig om de juiste apparatuur te selecteren. Bij materiaal met grote brokken kan versnijden een verschil maken met een snij-ijzer-pijp op de slang.

Juiste slang (vacuüm reinigen)
Het is belangrijk om rubberen of kunststof slangen te gebruiken in plaats van staal of PVC voor geluidsreductie bij het laden en lossen van droge stoffen. Controleer hierbij de lengte van de slangen om bochten te verminderen. Bij het laden van droog materiaal met harde brokken is tefloncoating en gladde slangen een oplossing. Voor natte stoffen kun je beter kiezen voor een grote slangdiameter om fluittonen te verminderen.

Geluidsarme motor van de pomp (vacuüm reinigen)
Kies een wagen met de juiste motor- en pompcapaciteit voor geluidsreductie en brandstofbesparing. Zorg hierbij voor een goede combinatie van slangdiameter en motor. Gebruik geluidsgeïsoleerde motoren voor niet-warmtegevoelige pompen en vermijd palettenpompen vanwege het geluidsniveau.

Minst belastende methode van mechanisch reinigen
Bij mechanisch reinigen is het belangrijk om een methode te kiezen met zo min mogelijk geluidsrisico’s. In plaats van handgereedschap te gebruiken, zijn er andere methoden beschikbaar. Chemisch-technisch reinigen kan het geluidsniveau verminderen, maar brengt nieuwe risico’s met zich mee. Vacuümstralen is geschikt voor vlakke oppervlakken en vermindert ook hand-armtrillingen. Bij deze methode moet geluidsbelasting worden gemeten.

Aanpassing handgereedschap (mechanisch reinigen)
Het is aan te raden stalen naaldhamertjes te vervangen door teflon om het geluid te verminderen. Je kunt ook kiezen voor een elektrische uitvoering voor minder geluid bij een naaldenblik en hakhamer. Om het geluid bij een schuurtol te verminderen kun je een luchtsilencer gebruiken. Bij een schuurmachine wordt een demper aangeraden.

Minst belastende methode van stralen
Voor het stralen van scheepshuiden kan robotisering worden toegepast. In plaats van stralen kan ultra high pressure waterstralen een goed alternatief zijn met minder geluidsbelasting. Vacuüm gritstralen verminderen ook het geluid, maar kosten meer tijd en is beperkt aangezien het apparaat groot is.

Is het in een situatie niet mogelijk om het geluidsniveau bij de bron aan te pakken? In de Arbocatalogus vind je nog meer oplossingen die de risico’s kunnen verminderen zonder de bron aan te pakken.