Interview Albert Kluwen over de beroepscompetentieprofielen

De beroepscompetentieprofielen van Orsima worden gebruikt door bedrijven om bepaalde functies, bijbehorende kerntaken en beroepscompetenties te verduidelijken. Ook Group Peeters gebruikt de beroepscompetentieprofielen voor verschillende functies. Albert Kluwen, manager HSEQ (Health, Safety, Environment and Quality) bij Group Peeters, vertelt waarvoor zij deze profielen gebruiken en wat de voordelen hiervan zijn.

Omvang Group Peeters

Group Peeters is een zelfstandig reinigingsbedrijf in Nederland en België, met ongeveer duizend werknemers. Albert Kluwen: “Binnen Group Peeters in Nederland vallen ongeveer tweehonderd werknemers binnen één van de beroepscompetentieprofielen van Orsima. De functieprofielen verschillen enorm binnen de organisatie. Zo werken er binnen Peeters allround cleaners, hogedruk machinisten, druk vacuüm machinisten, allround machinisten, stralers en voormannen. Op dit moment zijn er ongeveer negen verschillende functies binnen de organisatie.”

Gebruik van de beroepscompetentieprofielen

De beroepscompetentieprofielen van Orsima worden bij Group Peeters veelal gebruikt om werknemers te stimuleren tot zelfontplooiing. “Wanneer er iemand bij ons in dienst komt, is diegene binnengehaald op een bepaalde functie. Deze werknemer wordt vervolgens begeleid door een ervaren medewerker, een soort van mentor. Verder in het proces wordt de werknemer getoetst op zijn vaardigheden volgens de praktijkwerkboeken en interne opleidingen binnen Group Peeters. Wanneer de toets naar tevredenheid is uitgevoerd, kan die werknemer eventueel doorgroeien naar een volgende functie. Bij deze vorm van opleiden zijn de competentieprofielen en de daaraan gekoppelde opleidingseisen wel het fundament van de toetsingen,” beschrijft Albert.

Het belang van beroepscompetentieprofielen is volgens Albert tweedelig. “Enerzijds vormt het de basis voor de functies waarop je mensen volgens de cao in kan delen op werkzaamheden die zij uitvoeren. Anderzijds is het ook de pijler waarop je werknemers kunt toetsen. Bovendien geef je werknemers een stukje houvast in wat er van ze gevraagd wordt en wat ze eventueel nodig hebben om verder te groeien binnen hun carrière.”

Daarnaast vertelt Albert dat HR-medewerkers ontlast worden dankzij de komst van specifieke beroepscompetentieprofielen. Werknemers worden namelijk ingedeeld in bepaalde schalen. Op het moment dat de beroepscompetentieprofielen worden gevolgd en de opleidingen en trainingen met succes worden afgerond, is dat een reden om mensen te bevorderen. Albert: “Je kunt dit soort situaties ook aantoonbaar maken in het personeelsdossier. Zo kun je werknemers begeleiden naar bijvoorbeeld een hogere functie dankzij de beroepscompetentieprofielen.” Wanneer een cleaner bijvoorbeeld zelfstandig cleaner wil worden, dan wordt er verwacht dat hij of zij hogedruk certificaten gaat halen.

Albert sluit af met het feit dat de beroepscompetentieprofielen van Orsima ontzettend nuttig zijn voor de ontwikkeling van werknemers. “Het is een stukje motivatie en een stok achter de deur om daadwerkelijk zichzelf te gaan ontplooien om hogerop te komen.”