Cleaning als passie

Een interview met Seppie van Mourik

Zijn kick? Een gebouw of een fabrieksinstallatie voor je ogen schoon zien worden. Toen Seppie, afgestudeerd bouwkundige, eind jaren 90 de kans kreeg betonschade te herstellen na een brand in een gebouw werd een zaadje geplant. Het was zijn eerste kennismaking met hogedrukreiniging.

Inmiddels werkt hij 12 jaren bij Mourik, momenteel als uitvoerder na ruim 10 jaar als hogedrukspuiter en gaspakdrager werkzaam te zijn geweest. Daarnaast is Seppie vice-voorzitter van de OR en verricht hij advieswerk voor Orsima en de Stichting Industriële Reiniging (SIR). Sinds kort is hij begonnen met een nieuwe uitdaging: een afdeling opzetten die zich richt op de handling van speciale, bijzonder gevaarlijke stoffen zoals radioactief decontamineren, asbestverwijdering en toxische stoffen waaronder Chroom VI, kwik en lood.

Het buiten zijn en lekker met je handen kunnen werken benoemt Seppie als absolute pluspunten van zijn vak. Dat je fysiek sterk moet zijn, blijkt als hij vertelt over het werken met lange vacuümslangen, zware jerrycans en de tegendruk van het hogedrukpistool. Cleaning is…. topsport!

Juist daarom nam Seppie deel aan het Jouw Werk is Topsportprogramma. Een dag met actieve workshops en een bootcamp voor topsporters gericht op slaap, voeding, de balans tussen werk en privé en fysieke belasting. Het doel? Zorgen dat je gezond aan het werk blijft voor de lange termijn.
Het klinkt heel eenvoudig; voldoende slapen, gezond eten, werk afwisselen met rust. Maar Seppie weet uit ervaring dat er tussen weten en doen een verschil is. Vooral het serieus nemen van signalen van je lichaam, het omgaan met stress en het samen nadenken over slimmere en meer duurzame werkmethoden spraken hem tijdens het 8-uurs programma erg aan. Want hij wil nog lang genieten van zijn kick.