Griekse burger

Ingrediënten (voor 4 burgers):
500 gram runder- of lamsgehakt
100 gram feta, in kleine stukjes gesneden
Griekse burgerkruiden (zie recept hieronder)

4 pita broodjes
gemengde sla
tzatziki (maak deze zelf volgens onderstaand recept)
rode ui

Extra benodigdheden:
plasticfolie
siliconen kwast

Bereiding:
Maak een aantal uur van te voren de tzatziki voor een extra lekker smaak en meng de kruiden voor de Griekse burgerkruiden door elkaar.
Doe het gehakt, 2 eetlepels van de Griekse burgerkruiden en de feta in een kom en meng alles goed door elkaar. Verdeel het gehakt in 4 gelijke delen en vorm daar burgers van. Wikkel de burgers in plasticfolie en laat ze in de koelkast opstijven.Smeer de pitabroodjes met de siliconen kwast in met wat water en leg ze op de BBQ. Keer ze regelmatig tot ze bol staan en mooi bruin zijn. Strijk telkens wat water op de broodjes nadat je ze hebt omgekeerd, zo blijven ze zacht. Grill de burgers zo’n 7-8 minuten gaar.
Snij de pitabroodjes open, doe er een handje sla in, de burger, wat tzatziki en de rode ui.

Eet smakelijk 🙂

 

Maak zelf de Griekse burgerkruiden
2 theelepels basilicum
2 theelepels oregano
2 theelepels versgemalen zwarte peper
2 theelepels komijnpoeder
2 theelepels paprikapoeder mild
2 theelepels uienpoeder
2 theelepels knoflookpoeder
1 theelepel gerookte paprikapoeder scherp
1 theelepel tijm
½ theelepel zeezout

Bereiding:
Meng alles goed door elkaar. Luchtdicht afgesloten kun je dit maanden goed houden.

Maak zelf de Tzatziki
250 ml dikke Griekse yoghurt
¼ komkommer
½ teen geraspte knoflook
½ theelepel dille
wat zout
scheutje olijfolie

Bereiding:
Snij de komkommer in de lengte door en verwijder met een lepel de zaadjes. Rasp de komkommer, doe het in een theedoek en knijp het vocht er uit.
Meng de yoghurt, komkommer, knoflook en dille, voeg zout naar smaak toe en doe er een beetje olijfolie door. De tzatziki wordt lekkerder als je hem een paar uur in de koelkast zet zodat de smaken op elkaar in kunnen werken.